Tuesday, April 10, 2012

PROJECTS: Edwardian Kitchen & Bath Remodel

 How can we fit a kitchen, add a second bathroom and a laundry area, keep access to a back door (per code) and make the design blend with the rest of an Edwardian flat all in a space less than 300 square feet?  That was the challenge when tackling this project in a turn of the century home in San Francisco.


The city by the Bay, mostly built after the great quake of 1905, is known for small spaces built vertically with many residences occupying entire floors better known as flats.  These homes typically contain small rooms all connected to long narrow hallways, that makes modern living, and remodeling, a daunting task.


The solution in this flat was to convert an existing dining room into a new kitchen, change the old cramped kitchen (that was once a mudroom) into a small bathroom with a laundry area and a small hallway that connects a set of back stairs to the main hallway of the home.  With some thinking, HERMOGENO DESIGNS came up with a space plan that checked off every one of these requirements and gave the clients a few extras.



Comparing the before and after plans above you can see just how HD gave the clients what they wanted and needed.  The surprise came in the form of an eat-in area in the kitchen as well as creative wine storage.  

Check out the before photos below to see what HD began with.


BEFORE:  A corner of the former dining room housed a wet bar to be replaced by cabinetry and the refrigerator.


BEFORE:  The former dining to be converted into the new kitchen.  The doorway to the former kitchen to be closed off.


BEFORE:  This long unused wall in the dining room to turn into storage and seating for the new kitchen


BEFORE:  The former kitchen to be turned into the new bathroom, laundry area and small hallway.

Now check out the finished rooms to see how they were transformed.

AFTER:  The long wall in the former dining room is given new life with a work-storage station that includes a microwave and glass front cabinets.


AFTER:  Opposite from the work-storage station is the prep and cooking zone that made use of the rooms awkward corner angle.  The clients chose their own finishes that include white shaker style door cabinets, Caesarstone countertops and high end appliances.


AFTER:  The eat-in area includes built-in seating and clever wine storage that made use of every bit of space.

AFTER:  What was once part of the kitchen is now a space saving bathroom with a shower stall and laundry area to the left.

Thoughtful use of space is key when remodeling a relatively small area when you have a big list of wants.  Who knows, what you want and what you're limited to can sometimes be the same thing.









No comments:

Post a Comment